Door: redactie

Trainerskracht heeft sinds dit seizoen twee nieuwe sportsclubs: Synergo (korfbal) en Zwaluwen Utrecht 1911 (voetbal). Tijd om in te zoomen op Synergo. Wat voor club is dit eigenlijk? En hoe zijn zij betrokken geraakt bij Trainerskracht? Een gesprek met Elline Hemke, vrijwilligster bij de club en nauw betrokken bij Trainerskracht.

Naam: Elline Hemke
Functie: vrijwilliger
Leeftijd: 29 jaar
Team: Senioren 3
img_7026

Synergo als club
De vereniging spijkert flink aan de weg. De club heeft zo’n vierhonderd leden waarvan tweeëntwintig jeugdteams, twaalf seniorenteams en twee midweekteams. Een club waarin we streven dat iedereen zich thuis voelt. De pijlers ‘Synergo is mijn club’ en ‘Korfbal voorop’ bestonden al langer. Toch ontstond een tijdje geleden het idee om met een nieuwe pijler te starten: ‘Synergo sociaal’.
“Niet dat we eerst niet sociaal waren”, vertelt Elline lachend. “Maar we wilden ook maatschappelijk een bijdrage leveren en bewegen en korfbal voor iedereen toegankelijk maken”. Hiervoor hebben we een nieuwe visie ontwikkeld.
In 2015 is de club dan ook vereniging van het jaar geworden. “Het was waarschijnlijk de reden dat Eelco Koot, supervisor van Trainerskracht, bij ons terecht is gekomen. Wij dachten meteen vol enthousiasme: dit sluit aan bij onze droom en nieuwe pijler.”

“Het mooiste zou zijn als we een thuishaven creëren voor de deelnemers, een thuishaven die Synergo nu ook al is voor haar bestaande leden” – Elline Hemke

Cultuurverschil
Korfbal? Het klinkt in eerste instantie misschien als een vreemde eend in de bijt, zeker als je de sport vergelijkt met voetbal. Toch hoeft dat niet zo te zijn.
Elline: “Net als bij voetbal is korfbal een familiesport. Iedereen is welkom. Maar als je voetbal naast korfbal zet, dan denk ik dat er minder een machocultuur heerst bij korfbal, de sfeer langs de lijn is gemoedelijk.”
Daarnaast is er volgens Elline wellicht sprake van een imagoverschil. “Vaak vinden mensen voetbal ‘cooler’, maar daar is niks van waar. Korfbal bevat ook veel mooie technische aspecten.”

Deelnemers
Op dit moment zijn er nog geen deelnemers voor Trainerskracht bij Synergo.“Kijkend naar de deelnemers die er nu zijn, hebben zij de wens om echt voetbaltrainer te worden. Dan ga je niet bij een korfbalvereniging training geven.”
Toch kan het heel aantrekkelijk zijn om als deelnemer aan Trainerskracht aan de slag te gaan bij Synergo, zegt Elline. De kern is om mensen te stimuleren tot bewegen en een beweegaanbod te creëren voor iedereen.
Bovendien gaat het om meer dan alleen training geven. “We willen deelnemers ook de kans bieden om te helpen met de organisatie van evenementen.”

img_7029
Een training op de dinsdagavond bij Synergo – foto: redactie

Bij Synergo kijken ze erg uit naar aankomend seizoen. “We hopen dat iedereen zijn/haar plekje kan vinden binnen het project. Het mooiste zou zijn als we een thuishaven creëren voor de deelnemers, een thuishaven die Synergo nu ook al is voor haar bestaande leden.”

Een gedachte over “Synergo, meer dan alleen korfbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s